6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Gjermania si fuqi botërore në vitin 1992 zbuloi planin: serbët duhet të...

Gjermania si fuqi botërore në vitin 1992 zbuloi planin: serbët duhet të gjunjëzohen – Jugosllavia të ndahet në copa!

Pjesa më e madhe e botës në vitet 90-ta ka mbështetur copëtimin e Jugosllavisë, ndërsa këtë posaçërisht e ka mbështet Gjermania! Kështu shkruan në librin e tij “Rruga në luftë: Gjermania, NATO dhe Kosova” historiani dhe psikologu gjerman Matiajas Kincel.

Gjermani për këtë kishte shkaqet e saj, prandaj që nga fillimet e viteve 90-të ndër të parët u rreshtua në anën e shqiptarëve, duke mbështetur synimet e tyre secesionist, duke iu ndihmuar në krijimin e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe pastaj edhe duke mbështetur bombardimet e NATO-së ndaj SRJ.

“Pse Gjermania aq herët dhe aq qartë u pozicionua pikërisht në Kosovë? Këtu rol sigurisht ka luajtur një inat historik u kushtëzuar ndaj serbëve dhe Jugosllavisë. A nuk dhanë “serbët” kontribut humbjes së Gjermanisë në dy lufta? Dhe a nuk ishte formimi i “krijesës artificiale” në dy rastet e ndërlidhur me kapitullimin e Gjermanisë? Ambiciet që Jugosllavia të copëtohet në pjesë etnike, gjë që u mbështet nga Gjermania ishte e motivuar me synimin që humbja gjermane të fshihet nga harta gjeografike” thotë Kincel.

Këtë e ka shfrytëzuar dhe e kishte moto edhe ministri i jashtëm gjerman Klaus Kinkel në vitin 1992 kur deklaroi se “Serbët duhet të gjunjëzohen”, gjë që përmendet edhe në librin e Kincel, që kohë më parë u përkthyer në Serbi shkruan “Kurir”.

Ai shkruan se Gjermania gjatë gjithë kohës ka mbështetur luftën kundër Serbisë, kështu që edhe më shumë se vetë ShBA ka synuar përfundimin me luftë të krizës në Kosovë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments