6.1 C
Pristina
Sunday, June 20, 2021
Home KURIOZITETE Pse britanikët ecin në anën e majtë (me timonin në të djathtë)?

Pse britanikët ecin në anën e majtë (me timonin në të djathtë)?

Pyetja pse britanikët e kanë timonin në krahun e djathtë, gjë që i bën të ecin në të majtë të rrugës, është ndoshta një nga ato rreth pyetje në jetë për të cilat nuk keni gjetur përgjigje deri më tani.

Duhet thënë që kjo është e kundërta e ngasjes në të gjithë Europën, por nuk është “e rezervuar” vetëm për Britaninë e Madhe, por është rregull në rreth 15 vende të tjera të traditës anglo-saksone.

Dikur, pothuajse të gjithë udhëtonin në anën e majtë, por atëherë mënyra e transportit ishte shumë më ndryshe se sot, në katër këmbë në vend të katër rrotave. Për shpatat mesjetare mbi kalë, kishte kuptim që të qëndronin në të majtë, në mënyrë që dora e tyre e djathtë të ishte më afër kundërshtarëve të tyre.

Ata, 10 deri në 15 përqind të kalorësve të majtë, ndoshta duhet të detyroheshin ta bënin këtë. Montimi dhe çmontimi i pajisjeve kalorëse dhe kuajve ishte gjithashtu më i lehtë në anën e majtë të kalit dhe më i sigurt përgjatë buzës së rrugës sesa në qendër.

Në fakt, pyetja e vërtetë duket të jetë: pse është kaluar në anën e djathtë të rrugës në mënyrë dominante?

Gjërat ndryshuan në fund të viteve 1700, kur vagonë ​​të mëdhenj, të tërhequr nga disa palë kuaj, u përdorën për të transportuar prodhime bujqësore në Francë dhe Shtetet e Bashkuara.

Në mungesë të një vendi të shoferit në kamionçinë, kalorësi u ul në kalin e majtë të pasmë, e dorën e djathtë të lirë përdorte një kamxhik për të mbajtur kuajt në lëvizje. Meqenëse ai ishte ulur në të majtë, donte që karrocat e tjera të kalonin në të majtën e tij, kështu që ai u mbajt në të djathtë të rrugës.

Qeveria Britanike refuzoi të braktisë mënyrën e vendosur të drejtimit të automjetit dhe në 1773 prezantoi Aktin e Përgjithshëm të Autostradave, i cili inkurajonte ngasjen në të majtë. Kjo u konfirmua më vonë në Aktin e Autostradës të 1835.

Ndërkohë, pas revolucionit, Franca, nën sundimtarin e tyre Napoleoni, pranoi një zhvendosje të përhershme drejt ngasjes në anën e djathtë të rrugës.

Kur Henry Ford prezantoi Modelin e tij T në 1908, vendi i shoferit ishte në të majtë, që do të thotë që makinat do të duhej të lëviznin në anën e djathtë të rrugës në mënyrë që pasagjerët që udhëtonin para dhe prapa të dilnin nga makina në bordurë.

Kjo ndikoi në ndryshimin në shumë vende; Kanadaja, Italia dhe Spanja ndryshuan mënyrën e lëvizjes në të djathtë gjatë viteve 1920 dhe pjesa më e madhe e Evropës Lindore ndoqi shembullin në dekadën pas kësaj.

Vetëm në vitin 1967 shoferët suedezë filluan të ngasin në anën e djathtë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Letërkëmbimet me Enver Hoxhën dhe refuzimi i Fan Nolit për t’u bërë deputet

Në 110-vjetorin e lindjes së Enver Hoxhës. Mendime dhe konsiderata të Fan Nolit për personalitetin e rolin historik të ish-udhëheqësit komunist të...

Gazullorët me origjinë nga Puka, ambasadorët e Gjergj Kastriotit dhe Arbërisë

GJON GAZULLI (1400-1465): Klerik Katolik i arsimuar në Raguzë (Dubrovnik-Kroaci), Venecia & Padova. Iluminist, historian, dijetar, filozof, shkencëtar, pedagog, diplomat, këshilltar dhe...

Çfarë ndodh me ushqimin që sekuestrohet në aeroport?

Pas një udhëtimi të bukur ku kemi mbledhur shumë sende dhe ushqime që duam t’i sjellim përsëri në shtëpi, mund të përballemi...

Çfarë ndodh nëse fotokopjoni një pasqyrë?

Në video tregohet se pas futjes në skanim të pasqyrës, printeri e lëshon pasqyrën të vendosur në një letër të formatit A4,...

Recent Comments