6.1 C
Pristina
Thursday, May 6, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Pellasgët, stërgjyshët e shqiptarëvet të sotëm, zhvilluan një qytetërim shumë të rëndësishëm,...

Pellasgët, stërgjyshët e shqiptarëvet të sotëm, zhvilluan një qytetërim shumë të rëndësishëm, paragrek

Ky “fis i madh”, pellasgët, stërgjyshët e shqiptarëvet të sotëm, pasi u nisën që në kohët parahistorike nga India, u përhapën kudo, në Azinë e Vogël, në Thrakë, në Maqedoni, në Epir, në gjithë Greqinë, në Ishujt e Detit të Mesdheut, në Itali, në Egjypt, në bregdetin e Libysë (Afrikës), në Etiopi dhe në Spanjë, duke formuar mbretërinë e tyre të madhe, të cilën me të drejtë gjurmonjësit e rinj e quajnë “Perandori Pellasgjike”…

Pra stërgjyshërit e shqiptarëvet të sotëm, domethënë pellasgët, kanë qenë ata që kanë banuar që nga kohët më të largëta prehistorike në vendet më të shumta të botës që njihej atëhere, duke zhvilluar një qytetërim shumë të rëndësishëm dhe duke ndërtuar vepra të ndryshme arti e qytetërimi…

Në një artikull lidhur me këtë, arkeologu K. Jerojani (Enciklopedia e Madhe Greke, vëll. X, fq. 455) thotë: “Popullit që krijoi këtë qytetërim, i jepet emri konvencionalisht emri Paragrekë (Prohelenë)”.
Theksuam më lart ato që duhet të ketë kush mendon të shkruajë për historinë e Kombit Shqiptar.

Titulli: Shqiptarët dhe problemi pellasgjik
Autori: Spiro Konda
Botues: UEGEN, Tiranë, 2011 (botimi i parë, Tiranë 1964)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Paralajmërimi i WhatsApp/ Afati për pranimin e termave të rinj po përfundon

Momenti që të pranoni shfaqjen e termave të rinj të WhatsApp është tani pasi ndryshe duke vazhduar nga java tjetër nuk do...

Varianti i koronavirusit i zbuluar në Indi mund të ketë nxitur valën vdekjeprurëse

India ka thënë se varianti i ri i koronavirusit, i raportuar fillimisht në këtë shtet në muajin mars, mund të jetë i...

Historia e kanalit të Suezit i cili u inagurua nga shqiptari Ismail Pashai, pjesë e familjes së Khedive të Egjiptit dhe Sudanit

Kanali i Suezit shtrihet 120 milje nga Port Said në Detin Mesdhe në Egjipt në jug në qytetin e Suez. Kanali ndan...

“Nëse dëshiron që njëqind shqiptarë të heshtin, duhesh të vrasësh nëntëdhjetë e nëntë”

“Nga thëniet të cilat mbledhim nëpër lista të caktuara duhet përfshirë edhe ato të cilat nuk na pëlqejnë, por që i takojnë...

Recent Comments