Rrethimi i parë i Krujës ka ndodhur në vitin 1450, kur një ushtri Osmane prej rreth 100.000 trupash janë caktuar që të rrethojnë Krujën në Shqipëri. Lidhja e Lezhës, e udhëhequr nga Skënderbeu, pësoi moral të ulët pas humbjes të Svetigradit dhe të Beratit në vitet 1448-1450. Svetigrad ishte një pikë e rëndësishme strategjike pasi kontrolloi rrugët nga Maqedonia në Shqipëri.

Garnizoni i vogël, i përbërë nga shqiptarë, bullgarë dhe evropianë të tjerë, mbajti fortesën ndërsa Skënderbeu sulmoi kampin otoman nga jashtë. Pasi osmanët helmuan pusetat, një grup mbrojtës vendosën të hapnin portat dhe t’i linin turqit, duke i dhënë kështu kontrolllin e kështjellës osmanëve. Sulltani u tërhoq nga Shqipëria dhe Skënderbeu rrethoi Svetigradin më 23 shtator 1448. Pas disa sulmeve të dështuara, Skënderbeu ngriti rrethimin dhe u tërhoq. Në fillim të vitit 1450, Berati u kap nga Pasha e Gjirokastrës përmes një sulmi në natë, duke shkaktuar që Gjergj Arianiti të shkretohej nga shkaku i Skëndebeut.

Faza e parë e rrethimit te Krujës filloi kur Sulltani qylloi mbi muret e Krujës per 4 ditë deri kur muri krisi. Sulltani urdhëroi ushtarët e tij të sulmonin gjë e cila u ndalua nga ushtarët e kështjelles të cilët fituan kohë duke riparuar murin. Skënderbeu sulmoi kampet turke duke vrarë qindra turq e duke ndërprerë furnizimin e ushtrisë. Në fazën e dytë Turqit u munduan të hapnin derën e kështjellës. Pas humbjeve që pysuan ata u rikthyen ne kampe.

Moisi Arianiti sulmoi me rreth 500 kuaj kampet turke te cilet ishin te pergatitur. Skenderbeu sulmoi kampet turke duke u shkaktuar turqve humbje te medha. Turqit bene sulme te njepasnjeshme mbi keshtjellen por pa sukses. Turqit mblodhen rreth 8000 burra te cilet u munduan te sulmonin Skenderbeun por qe ky i fundit i rrethoi e i vrau te gjithe. Ne fazen finale nje pasha beri nje mbledhje me Vrana Kontin duke i sjelle flori dhe u mundua te bashkonte me sulltanin propozim i cili u refuzua dhe rezultoi ne sulme te medha nga turqit. Sulltani i dergoi Skenderbeut 10000 kurora qe ta bindte qe te dorzohej e te bashkohej me te, oferte te cilen ai e refuzoi gjithashtu.

Pasi sulmet u bene gjithnje e me te renda Skenderbeu beri nje marrveshje me Venecianet qe te zbutnin mardheniet me turqit. Rrethimi u kushtoi turqve 20000 te vdekur ndersa mbi 1000 shqiptareve. Skenderbeu u forcua pasi u furnizua nga Raguza dhe e mbajti qendrimin ne Kruje. /traditat, Instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here