Është interesante se figurat tona kombëtare deri tani janë trajtuar në mënyrë të njëtrajtshme. Thjesht, studiuesit nuk kanë shprehur interesim për të bërë studim shterrues…

Njëri prej tyre, pa dyshim që është edhe Isa Boletini, një personalitet i rrallë, që udhëhiqej prej parimit të Besës së shqiptarëve, parim të cilin ia kishte imponuar edhe vetë Sulltan Abdylhamitit të dytë me rastin e internimit në Stamboll, internim i cili kërkohej me ngulm nga politika ruse, dhe e vetmja mundësi për ta bindur Isa Boletinin (që deri në atë kohë ishte një njeri në kërkim së bashku me shokët e tij: Hysen Ferhatin, Shabanin, Sherifin dhe Iljazin) ishte premtimi në Besë që do të trajtohet dinjitetshëm nga Sulltani, gjë që me pas shohim se Sulltani, jo vetem që e respektoi besatimin, por Isës i dha titullin Bej dhe e bëri përgjegjës për garden e tij personale në Saraj….

Pas kërkesave të njëpasnjëshme të Isa Bej Boletinit për tu kthyer në vendlindje Sulltani prapë ishte garantuesi kryesor që Isa nuk do të ngatërrohej me përfaqesinë ruse në Mitrovicë. Në anën tjetër, edhe Isa Bej Boletini, ashtu sikur Ismail Qemal Bej Vlora, kohë pas kohe i shkruante letra Sulltanit dhe i dergonte lajme e këshilla për gjendjen politike në këto anë …

Marrë nga profili Agron Islami në FaceBook /InforCulture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here