Në librin “Shqiptarët ,misioni i tyre historik” nga Vinçenc Dorsa paraqitet në përshkrim mjaft mbreslënës që kishte bërë Bajroni për vallen suliote,shkruan InforCulture.info

Më poshtë sjellim tekstin të shëputur nga libri ,bashkë me përshkrimin e Bajronit:

Një valle e zakonshme për shqiptarët përshkruhet nga Bajroni në “Shtegëtime-t” e tij, kur flet për suliotët:

“Pak para mesnate trimat filluan vallen e krahinës së tyre. Secili e lë shpatën mënjanë, kapet fort për dore me tjetrin dhe fillojnë lëvizjen duke kënduar një këngë barbare (të pakuptueshme).

Cajld Haroldi, që nga vendi i vet vëzhgon jo pa kënaqësi kërcimet dhe gëzimin e tyre të egër, por aspak kërcënues. Dhe në fakt i dukej gjë e bukur të shikoje harenë e tyre barbare, por të përmbajtur, gjestet plot gjallëri, sytë e zinjë që u shkëlqenin, flokët e gjata që u zbresin deri në brez”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here