Categories: KURIOZITETE

Pse është ngjitëse hapja e gojës?

Ndiheni të lodhur?, edhe nëse nuk jemi të lodhur, pse bezdisemi nëse dikush tjetër hap gojën? Ekspertët e Universitetit të Nottingham kanë publikuar hulumtime që sugjerojnë se prirja njerëzore për hapjen e gojës shkaktohet automatikisht nga reflekset primitive në korteksin parësor motorik, një zonë e trurit përgjegjëse për funksionin motorik. Gjetjet e fundit tregojnë se […]

Ndiheni të lodhur?, edhe nëse nuk jemi të lodhur, pse bezdisemi nëse dikush tjetër hap gojën? Ekspertët e Universitetit të Nottingham kanë publikuar hulumtime që sugjerojnë se prirja njerëzore për hapjen e gojës shkaktohet automatikisht nga reflekset primitive në korteksin parësor motorik, një zonë e trurit përgjegjëse për funksionin motorik.

Gjetjet e fundit tregojnë se aftësia jonë për t’i rezistuar nofullave kur dikush tjetër pranë nesh është i kufizuar. Dhe kërkesa jonë për të mërzitur shtohet nëse jemi të udhëzuar t’i rezistojmë nofullës.

Por, pavarësisht se sa shumë mundohemi të mbyllim nofullën, ajo mund të ndryshojë se si bezdisemi, por nuk do të ndryshojë prirjen tonë për të hapur gojën. E rëndësishmja, ata kanë zbuluar se prirja jonë për hapur gojën është individuale për secilin prej nesh. Stephen Jackson, Profesor i Neuroshkencës Kognitive, në Shkollën e Psikologjisë, drejtoi studimin multidisiplinar, shkruan alternative medicine.

Ai tha: “Ne sugjerojmë që këto gjetje mund të jenë veçanërisht të rëndësishme për të kuptuar më tej lidhjen midis eksitibilitetit motorik dhe shfaqjes së ekofenomenës në një gamë të gjerë të kushteve klinike që kanë qenë të lidhura me rritjen e eksitueshmërisë kortikale dhe/ose uljen e frenimit fiziologjik siç është epilepsia , dementia, autizmi dhe sindroma Tourette”.

Echophenomena nuk është thjesht një tipar njerëzor

Hapja e gojës shkaktohet në mënyrë të pavullnetshme kur vëzhgojmë një person nga një person tjetër është një formë e zakonshme e echophenomena, imitimi automatik i fjalëve të tjetrit (echolalia) ose veprimeve (echopraxia).

In For Culture

Recent Posts

Durrësi mesjetar formonte vatrën e dytë të elipsit të Mesdheut

Në mesjetë qytetet shqiptare zinin një vend të shkëlqyer në rrethin e qyteteve të Adriatikut.…

37 mins ago

Enigma e ‘Dorës së Herkulit’: Ku është pjesa tjetër e trupit?(Foto)

Në majë të njërit prej katërmbëdhjetë kodrave në të cilat qëndron Amani , në zemrën antike të…

43 mins ago

Fryrja e këmbëve, shkaqet dhe trajtimet, merrni kurën bimore

Fryrja e këmbëve shkaktohet për dy arsye kryesore. E para ka të bëjë me edemën…

1 hour ago

Antibiotiku më i fuqishëm natyral, lufton edhe sëmundjet më të rënda

Ne shpesh përdorim antibiotikë konvencionalë dhe harrojmë se mjetet shëruese natyrale gjithmonë funksionojnë më mirë.…

2 hours ago

28 Nëntor 1913:Prijësit fetarë, muslimanë e të krishterë duke kremtuar 1 vjetorin e pavarësisë(Foto)

Një fotografi e rrallë e cila është bërë virale kohëve të fundit e dëshmon qartazi…

17 hours ago

Realitete nga Lufta e Dytë Botërore: operacioni gjerman në Malësinë e Gjakovës

Mbajtja e Konferencës së Këshillit Nacionalçlirimtar të Kosovës në kullën e Sali Manit, në Bujani…

18 hours ago