Categories: KËSHILLA

Kujdes, aspirina tek disa njerëz shkakton më shumë dëme se përfitime shëndetësore

Terapia me dozë të ulët të aspirinës, është e njohur për disa vite, pasi thuhet se ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës tek të moshuarit. Por, studimet e fundit kanë zbuluar, që njerëzit në këtë grup që marrin aspirinë çdo ditë, mund të jenë në rrezik për disa probleme të tjera shëndetësore siç është gjakderdhja.

Shoqata Amerikane e Zemrës lëshoi një seri udhëzimesh në mars të vitit 2019 kundër përdorimit të përditshëm të aspirinës tek njerëzit e shëndetshëm, që nuk kanë ndonjë histori të sëmundjeve të zemrës apo goditjeve në tru.

Përdorimi I rregullt I aspirinës me dozë të ulët tek këta persona, që e përdorin këtë bar si masë parandaluese për sëmundje kardiovaskulare mund të shkaktojë dëme mjaft serioze shëndetësore, thuhet në këto udhëzime. Këto keshilla nuk vlejnë për njerëzit, që kanë kaluar një sulm në zemër apo kanë te vendosura stenta në arteriet e tyre koronare.

Gjakderdhja e brendshme

Aspirina ka qenë e njohur që prej kohësh, që shkakton gjakderdhje të brendshme tek disa njerëz. Publikimi I Harvard në nëntor të vitit të kaluar shënon studimin e pare, që vërton se aspirina nuk rekomandohet për parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Studime të tjera pasardhëse gjithashtu vërtetuan teorinë e njëjtë, duke këshilluar për mos përdorim të tyre.

“Studime kanë treguar që njerëzit me diabet por pa sëmundje kardiovaskulare, kishin përfitime por gjithashtu rreziqe. Ata kanë verejtur një ulje prej 1% të rrezikut të sulmit dhe një rritje 1% të rrezikut të gjakderdhjes”. Medicine Daily/

In For Culture

Recent Posts

Diçka që nuk e dini për zinxhirin e xhinseve tuaja

Le të bëjmë një lojë. Shikoni zinxhirin e xhinseve. Do të lexoni shkronjat YKK. Nëse…

8 mins ago

Nëse e dëgjoni këtë emër gjatë fluturimit, do të thotë se ka një të vdekur në bord

Aeroplanët transportojnë miliona udhëtarë në mbarë botën çdo vit, por gjithashtu ata bartin edhe mijëra…

14 mins ago

Pse Deti i Zi quhet kështu?

Thuajse çdo njeri së paku një herë në jetë e ka dëgjuar emrin DETI I…

25 mins ago

Hidh pak kripë në shampo dhe do të zgjidhësh një nga problemet më të mëdha

Kripa është shumë e rëndësishme për jetën e njerëzve në përgjithësi. Është, në fakt, shija…

1 hour ago

E dini për çfarë shërben kjo pjesë në pasqyrën e brendshme të makinës?

Kjo është një levë që shërben për të mbrojtur shoferët nga të “verbuarit” natën nga…

1 hour ago

Kuajt i dallojnë emocionet e njeriut -Ja çfarë thonë shkenctarët

Nëse jeni të zemëruar, kali juaj sipas të gjitha gjasave do ju jap një shikim…

2 hours ago