Categories: ART

Po i bjen era mor’o ret e ze-eza, vijn’o prej mali mor’o breza bre-eza

InforCulture sjell këgën ‘’Po i bjen era ret e zeza’’ të këndur në festivalin e Gjirokastrës nga Qerim Sula. /InforCulture.info

Kjo këngë është këndur me shumë emocion nga Qerim Sula dhe më pas është rikomponuar dhe kënduar edhe nga këngëtar tjerë, dhe dëgjohet e këndohet edhe sot. Teksit ka tematikë patriotike dhe flet për trimërinë e popullit shqiptar dhe gadishmërinë për mbrojtjen e atdheut cdo herë kur cenohej nga armiqët.

Më poshtë kemi bashkangjitur këngën dhe tekstin e këngës.

Po i bjen era mor’o ret e ze-eza,

Vijn’o prej mali mor’o breza-bre-eza

Na ka shkelë o hasmi’o  ted era.

Dridhen malet jo nuk tunden ku-ullat

N’log t’burrnisë’o mor po maten bu-urrat,

Se lëshojme pllamen o pa’i ndrrue kësulat.

Çoi Korabi o gur e shkrepa

Po’i knon Drini o kangtë e veta

Dalin shqipet o nëpër kreshta o nëpër kreshta

Kadal hasëm se ktu ka burra

Na knojnë pushkët o nëpër kulla

Ta shtrojmë vendin o pllamë me plumba o pllamë me plumba.

Miku i shpisë o more la’o konakun

Dhandri i ri’o po kapi bajrakun

Nusja e re’o po hoqi duvakun

Plaka n’votër’o po e thej furkën

Fmija e djepit o’more kërkon pushkën

Gratë’o n’llogore o’more pjekin bukën.

Bini trimat o e mejdanit

Hiqni sumllat e xhamadanit

Me mbush hutën o e dibranit o të dibranit.

Me gjoks flakën t’ja shuajm topit

Jemi gjaku i Kastriotit

Le e rrit o në kullë’o t’barotit o në kullë tbarotit. /InforCulture.info

InFor. Culture

Recent Posts

Besa e shqiptarit i mbajti gjallë/ Ja sa hebrenj u shpëtuan në Shqipëri: Populli i rrallë jemi!

Shqiptarët shpëtuan të paktën 3280 hebrenj gjatë holo kau stit. Gjatë viteve 1933-1944, Shqipëria shpëtoi…

15 mins ago

Tetë shenjat që tregojnë se gjendra tiroide nuk funksionon si duhet

Gjendra e tiroides e gjendur në pjesën e përparme të qafës prodhon hormonet më të rëndësishme…

33 mins ago

Pija natyrale që ju shpëton nga kolla e thatë

Kolla, veçanërisht kolla e thatë ështe shumë e sikletshme. Ajo është irrituese për fytin. Kolla…

45 mins ago

Pazari i vjetër madhështor ‘alla shkodran’

Pazari i vjetër në Shkodër, në kohën e lulëzimit të tij një sipërfaqe që nxinte…

59 mins ago

Ballit Kombëtar: ”Deklarata e juaj mbi Ballistët, nuk i ka hije një historiani, i cili akuzon pa fakte e pa dokumenta,..”

Balli Kombëtar drejtuar Fan Nolit  Letra e hapur e Ballit Kombëtar drejtuar Fan Nolit, Gazeta…

15 hours ago

Ceremonia e vitit 1928, si u shpall mbret Ahmet Zogu

TIRANË- “Excelsior” ka botuar, të enjten e 6 shtatorit dhe të premten e 7 shtatorit 1928, në faqet n°6, fotografitë…

16 hours ago