6.1 C
Pristina
Thursday, March 4, 2021
Home KAFSHËT Eksperiment! Si arrin Huti të fluturojë në mënyrë kaq të heshtur (Video)

Eksperiment! Si arrin Huti të fluturojë në mënyrë kaq të heshtur (Video)

Me shikimin e tyre të mprehtë, dhe kokat e tyre të kthyeshme, Hutat gjithmonë kan qenë një ‘objekt’ magjepës studimi nga shkenctarët. /InforCulture.info

Kur huti hidhet në sulm për prenë e tij, lëshohet në mënyrë shumë të heshtur nga qielli. E për të treguar këtë akt mbresëlënës BBC Earth bëri një eksperiment duke krahasuar fluturimin e hutit me fluturimin e një pëllumbi dhe një skifteri.

Në një studio është vendosur një aparat fotografik për të filmuar në lëvizje të ngadalt (sloë-motion), për të i filmuar shpendët që janë marrë për eksperiment në një pistë fluturimi.

Në rrugën e fluturimit janë vendosur gjashtë mikrofonw me një ndjeshmëri shumë të lartë. Gjatë flutrimit të hutit, mikrofonat nuk regjistrojnë asnjë zë, për dallim nga pëllumbi dhe skifteri (më shumë se pëllumbi), që regjistrojnë zhurmë të madhe përplasje gjat fluturimit.

Krahët e mëdhenjë të hutit në krahasim me trupin më të vogël, i’a mundësojnë atijë që të bëjë një fluturim shumë të qetë.

Huti shihet si një model i mirë për ingjinierët, që të i bëjnë më efikase turbinat e erës, ventilatorët e kompjuterëve dhe aeroplanët, ku dhe shumë studiues kan filluar që të i modelojnë ato duke u bazuar tek krahët e hutit. /InforCulture.info

Video: BBC Earth

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

“Shpëtoni Shqipërinë” ishte edhe zëri i grave shqiptare drejtuar Presidentit Wilson, në Konferencën e Paqes në Paris më 1919

NGA PERTEFE LEKAShqiptarët në përgjithësi,kanë pasur besim tek njerëzit e urtë,për të zgjidhur probleme kardinale për kombin ....

Ky është vendi i parë në botë ‘pa’ Covid

Dr. Diego Gonzales Rivas është një kirurg spanjoll që këtë javë ka qenë dëshmitar i gjallë se si normaliteti është kthyer në...

”Nuk të uroj të jesh i trishtuar. Oh jo! Jo gjithë vitin, por ta njohësh trishtimin veç një ditë!..”

TË UROJTë uroj më së pari të duashE duke dashur, do të të duan edhe tyDhe...

Shkresa e fundit e Princ Vidit drejtuar shqiptarëve, para së të largohej nga porti i Durrësit

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 20 Tetor 2018“Le Figaro” ka botuar, të dielën e 6 shtatorit 1914, në...

Recent Comments