Categories: KURIOZITETE

‘Tugra’ në monedhat e Perandorisë Osmane

Monedhat e Perandorisë Osmane, në ikonografinë dhe peshën e tyre, në krahasim me monedhat perëndimore të periudhave të mëparshme historike, dallojnë nga disa veçori, shpjegon Banka e Shqipërisë.

Së pari, në asnjë nga monedhat otomane nuk është paraqitur portreti i sulltanëve apo figura e ndonjë kafshe. Kjo për arsye se një paraqitje e tillë ndalohej kategorikisht në fenë islame.

Në vend të portretit, në monedha vendosej vula e Sulltanit, që ndryshe njihet me emrin “Tugra”. Secili sulltan në çdo tip të monedhës që pret, ka firmën, “Tugrën” e tij kriptografike, vitin e prerjes së monedhës dhe mbishkrimin e fuqisë dhe lavdisë së tij.

In For Culture

Recent Posts

E vërteta e shtëpisë më të veçuar në botë(Foto)

Mbi një ishull të largët, në arkipelagun e Vestmannaejarit, pranë brigjeve jugore të Islandës, ndodhet…

1 min ago

SPATA / SHPATA Qyteti mesjetar i emëruar nga Gjin Bua Shpata !

Shkruan Shqipe Hoxha. Since the Middle Ages, Spata has been inhabited by Arvanites. The town…

40 mins ago

Pasi të provoni këto dy truke, do të ”zhdukni” një herë e mirë të gjitha njolla e ndryshkut nga veshjet tuaja

Është më se e zakonshme që pas një farë periudhe të vini re njolla ndryshku…

55 mins ago

Konstantinov: “Shqiptarët janë banorë më të vjetër të Gadishullit Ballkanik dhe…”

Maurico Druon, sekretar i akademisë frënge: “Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vetë…

1 hour ago

Interesante: pse grerëzat janë kaq të bezdishme në fund të verës dhe në fillim të vjeshtës?

Fundi i verës dhe fillimi i vjeshtës janë stinët kur grerëzat nuk pushojnë së vërtituri…

1 hour ago

Ndërhyrja e Ahmet Zogut në Kodin Penal për të mbrojtur pyjet, viti 1923

Për të ndaluar shkatërrimin e pyjeve, kryeminsitri dhe ministri i Brendshëm Ahmet Zogu, i kishte…

2 hours ago