Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

Kalaja e Pogragjës, Gjilan

Kalaja e Pogragjës gjendet 10 kilometra në jug-lindje të Gjilanit, në Kosovë. Është një kala e tipit kodrinor. Deri më tash është ruajtur pirgu kryesor me një lartësi pre 13 metrash, disa kulla vrojtuese dhe 44 metra të murit të parë. /InforCulture.info

Aktualisht është duke u punuar në zhveshjen e këtij monumenti kulturor e historik nga bimësia, e cila do të trajtohet në suaza të kushteve të duhura. Gjetjet gjatë punëve, monedha, pjesë shigjetash e të ngjajshme, dëshmojne se kalaja i takon epokës së antikitetit, por se ekspertët, si arkeolog, historian e të tjerë duhet t’i ofrohen këtij objekti për të dëshmuar se nuk i takon shekullit të XIV siç e trajtojnë ekspertët serb, në shkrimet e tyre.

Kalaja e cila e indentifikon këtë vendbanim për vejtërsinë Shekullore.Kjo pjesë ka qenë e frekuentuar shumë prej Barbarëve në Shekullin e IV,V,VI dhe VII dhe më vonë nga Sulmet Sllave përkatësisht serbe gjatë Kohës së Dushanit si dhe se fundi gjatë Sundimit Osman.Udhëpërshkruesit që kanë kaluar këndej në Shekullin e XVI dhe XVII, sidomos Vizitorët nga Vatikani dhe më vonë Anglezët dhe Francezët e përmendin këtë Fortifikatë me admirim shumë të madh. Në murin Përndimorë është edhe Frëngjia, formë kjo e Dritares për vëzhgim dhe luftim me armikun që nuk është shkatërruar fare.Po në Përndim është edhe Dera hyrëse.Nga Materiali ndërtimor shihet se është një material shumë i qendrueshem.Dera e hyrjes ka nje madhesi prej 8 x 8 metra qe tregon se kjo eshte nje Kulle shume e madhe qe mund te merret si nje Kulle ma te medhaja te ketij Areali.

Zakonisht Kullat jane der ne 6 metra, kurse kjo Kulle del me nje madhesi shume te m,adhe dhe per kete arsye quhet edhe si Kulle qendrore.Kulla karakterizohet edhe me Frengjite shume tipike si dhe shuli i deres te dera kryesore qe ka qene me material prej druri qe eshte nje tradite iliro-arberore icili shul perdoret edhe ne ditet e sotme te dyert e mdhaja qe tregon nje tradite apo etnologji qe i veqon keto ane.Ne Shekullin e VI gjate kohes se Justiianit, kohe e cila pershkruhet me dyndje temdha te barbareve ( avaret,bullgaret, sllavet etj.). Si Baze per qasjen gjate konsilidmit te Objektit Kala jane marre rekomandimet nga konsulentet shkencore te institutit per mbrojtjen e monumenteve kulturore dhe trashegimin e Kosoves. /inforculture.info

InFor. Culture

Recent Posts

Sa kohë i duhet njerëzimit të zbulojë një vaksinë / Shembuj historik

Në të gjithë botën, shkencëtarët po punojnë me shpejtësi rekord për të zhvilluar një vaksinë…

10 hours ago

Si të përdorni sodën e bukës për flokë të gjatë e të shëndetshëm

Flokët janë një pjesë shumë e brishtë e trupit të njeriut por shumë i rëndësishëm…

10 hours ago

Gjon Mili, fotografi shqiptar që çuditi Hollywood-in

Gazeta  franceze “Nuit et Jour” ka botuar, me 12 korrik të 1945, në faqen n°8,…

11 hours ago

Arnold von Harff: Si e fliste Skënderbeu gjuhën shqipe

Arnold von Harff, një kalorës, udhëtar dhe shkrimtar gjerman, u lind rreth vitit 1471 në…

12 hours ago

Hapja e shkollës shqipe për vajza në Korçë, historia e luftës kundër injorancës

“Historia e shkollës së parë shqiptare për vajza, është si një romancë plot aventura. Është…

12 hours ago

Zogu me sistem aerodinamik të një “avioni luftarak” thyen rekordin botëror të fluturimit

Një zog që thuhet të ketë ndërtimin aerodinamik të një “avioni luftarak” është gjurmuar duke…

13 hours ago