Ka më shumë kalcium në trupin tonë se çdo mineral tjetër – është në dhëmbët dhe kockat tona, dhe gjithashtu ndihmon në koagulimin e gjakut, ngushtimin e enëve të gjakut dhe muskujve.

 

Produktet e qumështit që konsumojmë kanë gjithashtu një përmbajtje të lartë kalciumi. Por a e dini se nuk duhet të përzieni disa ilaçe me produktet e qumështit? Përkatësisht, disa ilaçe mund të reagojnë me qumështin dhe ushqimet e tjera të qumështit në atë mënyrë që ilaçi të absorbohet më pak ose të shkaktojë ndryshime në nivelet e kalciumit në gjak.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shmangni plotësisht produktet e qumështit gjatë pirjes së këtyre ilaçeve – gjithçka thjesht duhet të caktohet në kohë. Health prezanton një listë me gjashtë medikamente që nuk duhet t’i përzieni me produktet e qumështit.

 

 

1. Ilaçe për gjëndrën tiroide
Të gjitha medikamentet e tiroides duhet të merren me stomakun bosh, por levotiroksina është diçka e ndryshme që nuk duhet të merret me produktet e qumështit dhe produktet që përmbajnë kalcium, pasi kjo mund të çojë në përthithje më të dobët të barit. Pas marrjes së këtij ilaçi rekomandohet që të prisni katër orë para se të konsumoni produkte të qumështit.

 

 

2. Antibiotikët
Ka shumë antibiotikë që nuk duhet të merren me ushqimet e qumështit, sepse kalciumi në ushqim mund të zvogëlojë sasinë e ilaçeve që trupi juaj mund të përdorë. Sigurohuni që të ketë të paktën dy orë ndërmjet konsumit të produkteve të qumështit dhe antibiotikëve.

3. Suplementet e hekurit
Suplementet e hekurit merren më shpesh nga ata me anemi. Hulumtimet tregojnë se hekuri merret më së miri me stomakun bosh sepse do të përthithet më mirë. Ndonjëherë suplementet e hekurit shkaktojnë efekte anësore të pakëndshme, të tilla si shqetësime në stomak. Në atë rast është mirë që suplementi të merret me pak ushqim, por sigurohuni që të mos jenë produkte qumështi me përmbajtje të lartë kalciumi që njëra të mos ndikojë tek tjetra. Sigurohuni që të ketë një hendek prej dy orësh midis marrjes së suplementeve dhe produkteve të qumështit.

4. Ilaç për osteoporozën
Dihet se produktet e qumështit, si dhe ushqimet e tjera me përmbajtje të lartë kalciumi, shkaktojnë më pak përthithje të barit në organizëm. Këto barna janë Actonel (risedronate), Fosamax (alendronate) dhe Boniva (ibandronate). Nëse po merrni ndonjë nga këto ilaçe, prisni disa orë para se të pini një filxhan qumësht.

5. Lithium
Kripërat e litiumit janë medikamente që ndihmojnë në reduktimin e episodeve maniake te njerëzit e diagnostikuar me çrregullim bipolar. Vepron për të stabilizuar gjendjen shpirtërore, prandaj ndonjëherë rekomandohet për sëmundje të tjera psikiatrike, si depresioni ose skizofrenia.

Përdorimi afatgjatë i litiumit mund të shkaktojë grumbullimin e kalciumit në trupin tuaj. Barnat e litiumit shiten me emrat e markave Eskalith dhe Lithobid. Nëse jeni duke marrë këto medikamente, bisedoni me mjekun tuaj nëse duhet të reduktoni, shmangni ose kohëzoni marrjen e produkteve të qumështit në një mënyrë të veçantë.

6. Barnat për HIV
Dovato dhe Tivicay (dolutegravir) janë barna antiretrovirale që përdoren në trajtimin e HIV/AIDS-it dhe përdoren në kombinim me barna të tjera. Marrja e dolutegravirit dhe suplementeve të kalciumit është e mirë nëse merren me vakt. Përndryshe, ndërveprimi i tyre mund të shkaktojë më pak përthithje të barit.

Kombinimi i të dyjave mund të shkaktojë ulje të niveleve të barit në gjak. Rekomandohet të merret dolutegravir dy orë para ose gjashtë orë pas çdo ushqimi ose suplementi dietik të pasur me kalcium.

Nëse jeni duke marrë ndonjë nga këto medikamente, do të ishte mirë të bisedoni me mjekun tuaj se kur duhet të merrni ilaçin dhe kur t’i merrni produktet e qumështit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here