Sipas WebMD, të përjetosh një ndjenjë se “diçka ka në syrin tënd” mund të nënkuptojë se vuani nga një ulçerë korneale.

I njohur gjithashtu si keratiti, është një plagë e hapur në kornea – e cila është shtresa e qartë mbi iris.

Shërbimi këshillon që të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur nëse dyshoni se keni ulçerë korneale, pasi kjo mund të çojë në humbje të plotë të shikimit nëse nuk trajtohet.

Aty thuhet: “Ulçera e kornesë është një urgjencë mjekësore. Pa trajtim, mund të përhapet në pjesën tjetër të syrit tuaj dhe ju mund të humbni një pjesë ose të gjithë shikimin tuaj në një kohë të shkurtër. Ju gjithashtu mund të keni një vrimë në kornenë tuaj, dhëmbëza, katarakte ose glaukoma”.

Nëse trajtohet, syri zakonisht shërohet në dy ose tre javë. Megjithatë, WedMD shton: “Nëse keni probleme me shikimin për shkak të plagëve nga një ulçerë korneale, mund të keni nevojë për një transplant të kornesë”.

Shenja të tjera të ulçerës së kornesë përfshijnë:

  • Skuqje
  • Dhimbje të forta
  • Lotët
  • Qelb ose rrjedhje e trashë nga syri juaj
  • Pamje e turbullt
  • Dhimbje kur shikoni dritat e ndritshme
  • Qepallat e fryra
  • Një njollë e bardhë e rrumbullakët në kornenë tuaj.

“Është veçanërisht e rëndësishme të vëzhgoni për probleme nëse keni gërvishtur kornenë tuaj më parë ose nëse keni qenë rreth kimikateve ose grimcave të vogla si rëra, metali ose qelqi”, thotë WebMD.

Ulçera ose kornea zakonisht shkaktohet nga një infeksion. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here