Jeni adhurues i ushqimeve pikante?

Ky spec njihet nga Libri i Rekordeve Guinness si më “i nxehti” në botë.

Vlerësohet se ka 50.000 lloje të specit djegës në botë, që është rezultat i zbutjes së kësaj bime më shumë se 6.000 vjet më parë në Peru dhe Meksikë.

Specat djegës ndahen në pesë kategori – Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum dhe Capsicum pubescens.

Speci më djegës në botë është Carolina Reaper, i rritur nga Ed Currie i kompanisë PuckerButt Pepper në Fort Mill, Karolina e Jugut.

I njohur si speci më djegës në Librin e Rekordeve Botërore Guinness, Carolina Reaper ka arritur një kulm prej rreth 2.2 milionë Scoville Heat Units. Kjo është shkalla e përdorur për të renditur sa janë specat djegës.

Në krahasim, specat jalapeno përmbajnë rreth 2.500 deri në 8.000 SHU dhe speci kajen 30.000 deri në 50.000 SHU.

A mund ta konsumoni në mënyrë të sigurt Carolina Reaper?

Në vitin 2018, një burrë (34) shkoi në dhomën e urgjencës duke u ankuar për dhimbje koke të forta vetëm disa ditë pasi kishte ngrënë këtë spec.

Newsweek raportoi se një skanim i trurit zbuloi arteriet e ngushtuara që përfundimisht u kthyen në normale pesë javë më vonë. /KP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here