Çfarë do të ndodhte nëse të gjitha bletët do të zhdukeshin? Le të imagjinojmë një skenar hipotetik ku të gjitha bletët në Tokë u zhdukën papritur. Një fushë ku kjo do të kishte një ndikim të rëndësishëm do të ishte bujqësia

Ka më shumë se 20,000 lloje të bletëve të njohura në planetin Tokë, duke përfshirë bletën e famshme perëndimore, Apis mellifera, specie e zbutur që është menaxhuar nga njerëzit për mijëra vjet. Por çfarë do të ndodhte nëse të gjitha bletët do të zhdukeshin papritur?

Bletët aktualisht po përballen me një sërë kërcënimesh në mbarë botën, duke përfshirë humbjen e habitatit, parazitëve dhe patogjenëve, pesticideve, ndryshimeve klimatike, rënies së cilësisë dhe disponueshmërisë së foragjereve, dhe, në rastin e bletëve të zbutura në veçanti, praktikat e dobëta të menaxhimit, sipas Scott McArt. një entomologe në Universitetin Cornell. Ndryshe nga sa besojnë shumë njerëz, bletët e menaxhuara nuk janë në rënie.

Megjithatë, një numër i madh kosheresh po humbasin çdo dimër dhe pranverë. Në fakt, numrat po mbahen vetëm në nivele relativisht të qëndrueshme sepse bletarët po bëhen më të mirë në kompensimin e humbjeve – një proces që është shumë i shtrenjtë dhe kërkon kohë, sipas May Berenbaum nga Universiteti i Illinois Urbana-Champaign. Kur bëhet fjalë për bletët e egra, numri i popullsisë është më i vështirë për t’u dokumentuar.

Por është e qartë se shumë specie janë në rënie në të gjithë botën, me disa madje duke u përballur me kërcënimin e zhdukjes. Për shembull, një studim i vitit 2017 zbuloi se nga më shumë se 4,000 specie bletësh që janë vendase në Amerikën e Veriut, gati një në katër nga speciet me të dhëna të mjaftueshme për të vlerësuar (1,437) janë të rrezikuara dhe në rrezik në rritje të zhdukjes. Është e rëndësishme të theksohet se jo të gjitha llojet e bletëve të egra janë në rënie, me disa popullata që mbeten të qëndrueshme, ndërsa shumë të tjera po rriten në numër dhe po përhapen më gjerësisht.

Çfarë do të ndodhte nëse të gjitha bletët do të zhdukeshin? Le të imagjinojmë një skenar hipotetik ku të gjitha bletët në Tokë u zhdukën papritur. Një fushë ku kjo do të kishte një ndikim të rëndësishëm do të ishte bujqësia.

 “Nëse bletët zhduken papritur, do të kishte një ndikim të thellë në bujqësi dhe ushqimin që ne të gjithë hamë”, tha McArt për Newsweek. Shumë bimë të mbjella mbështeten në insektet pjalmuese, të tilla si bletët, grerëzat dhe fluturat. Kur bëhet fjalë për numrin e kulturave ushqimore globale, studiuesit kanë vlerësuar se rreth tre të katërtat varen pjesërisht ose tërësisht nga pjalmuesit, veçanërisht nga bletët e menaxhuara, dhe në një masë më të vogël, nga bletët e egra.

Megjithatë, kur bëhet fjalë për prodhimin e përgjithshëm të bimëve të matur në ton, mendohet se rreth një e treta varet në një farë mase nga pjalmuesit. Kjo ndodh sepse ne rritim disa bimë kulture më shumë se të tjerat, dhe shumë nga ato që prodhohen në sasitë më të larta—për shembull drithërat—nuk varen fare prej tyre. “Nëse humbasim të gjitha nëngrupet e Apis mellifera, do të mbijetonim, por do të duhej të mbështeteshim më shumë tek bletët e egra, të cilat kanë problemet e tyre dhe pjalmuesit e tjerë”, tha Berenbaum për Newsweek.

“Shumica e frutave, arrave dhe perimeve do të ishin më të shtrenjta dhe shumë më të vështira për t’u gjetur, sepse do të ishin më të vështira për t’u prodhuar. “Nëse po flisni për humbjen e të gjitha 20,000 llojeve të bletëve në nivel global, ne do të mbijetonim ende sepse pjesa më e madhe e kalorive që njerëzit konsumojnë vjen nga drithërat dhe drithërat (për shembull, gruri, orizi dhe misri) ose nga kulturat e shumuara në mënyrë vegjetative (të tilla si patate) – kështu që ne nuk do të vdisnim nga uria në vetvete”.

Megjithatë, pllenimi i bletëve është shumë i rëndësishëm – dhe i vështirë për t’u zëvendësuar në një shkallë të gjerë – për prodhimin e shumicës së kulturave që ofrojnë lëndë ushqyese thelbësore (veçanërisht vitamina dhe minerale) dhe shumëllojshmëri në dietën e njeriut (mendoni erëzat dhe barishtet, si dhe kulturat stimuluese të tilla si çaji dhe kafeja), sipas Berenbaum. “Pra, nëse të gjitha bletët do të zhdukeshin, ne mund të mos jemi të uritur, por ka të ngjarë të ishim goxha të sëmurë dhe të mjerë,” tha ajo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here