Në ditët e sotme ne nuk mundim ta fillojmë ditën pa kafe, por si u zbulua kafeja? Kush e zbuloi atë ? Kur u zbulua ajo ? Pse neve na ndihmon shumë kafeja?

Askush nuk e di saktësisht se si dhe kur u zbulua kafeja, megjithëse ka shumë legjenda për origjinën e saj.

Histori të shumta tregohen për zbulimin e kokrrës së parë të kafesë dhe është një efekt shumë unik gjallërues. Sipas një historie të shkruar në 1671, kafeja u zbulua për herë të parë nga bariu i dhive etiopian i shekullit të 9-të, Kaldi.

Kafeja e rritur në mbarë botën mund ta gjurmojë trashëgiminë e saj shekuj më parë në pyjet e lashta të kafesë në rrafshnaltën e Etiopisë. Atje, legjenda thotë se bariu i dhive Kaldi zbuloi për herë të parë potencialin e këtyre fasuleve të dashura.

Historia thotë se Kaldi zbuloi kafenë pasi vuri re se pasi kishte ngrënë manaferrat e një peme të caktuar, dhitë e tij u bënë aq energjike sa nuk donin të flinin natën.

Kaldi ia raportoi gjetjet e tij abatit të manastirit lokal, i cili bëri një pije me manaferrat dhe zbuloi se kjo e mbante vigjilent gjatë orëve të gjata të lutjes së mbrëmjes. Abati e ndau zbulimin e tij me murgjit e tjerë në manastir dhe njohuria për manaferrat energjike filloi të përhapet.

Ndërsa fjala u përhap në lindje dhe kafeja arriti në gadishullin arabik, filloi një udhëtim që do t’i sillte këto fasule anembanë globit.

Kafeja, pije e krijuar nga farat e pjekura dhe të bluara të bimëve tropikale të kafesë me gjelbërim të përhershëm me origjinë afrikane. Kafeja është një nga tre pijet më të njohura në botë dhe një nga produktet më fitimprurëse ndërkombëtare. Megjithëse kafeja është baza për një grup të pafund pijesh, popullariteti i saj i atribuohet kryesisht efektit të saj gjallërues, i cili prodhohet nga kafeina, një alkaloid i pranishëm në kafe.

Dy lloje të bimëve të kafesë, Coffea arabica dhe C. canephora, furnizojnë pothuajse të gjithë konsumin në botë. Arabica konsiderohet si një pije më e butë dhe më e shijshme dhe aromatike se Robusta, varieteti kryesor i C.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here