Sëpatat e dorës të gjetura në një shtrat lumi në Anglinë juglindore, kanë zbuluar një nga komunitetet më të hershme, të njohura të epokës së gurit në Evropën veriore.

Derisa veglat prej guri u zbuluan në vitin 1920 dhe mbaheshin në Muzeun Britanik, një studim i ri i ka datuar ato me saktësi për herë të parë, duke përdorur teknika moderne dhe duke konfirmuar se njerëzit e hershëm, kanë jetuar në Britaninë jugore midis 560 mijë dhe 620 mijë vjet më parë.

Studiuesit përdorën datimin me radiofluoreshencë infra të kuqe (IR-RF), një teknikë që përcakton pikën në të cilën kokrra të caktuara minerale në shkëmb dhe rërë, u ekspozuan për herë të fundit ndaj dritës së diellit, duke përcaktuar kështu se kur u varrosën sendet.

“Diversiteti i mjeteve është fantastik. Në vitin 1920, vendi prodhoi disa nga akset më të hershme të zbuluara ndonjëherë në Britani. Tani, për herë të parë, ne kemi gjetur prova të rralla të gërvishtjes dhe shpimit të mjeteve në këtë moshë shumë të hershme”, tha Alastair Key, një asistent profesor në arkeologjinë paleolitike në Universitetin e Kembrixhit, i cili drejtoi gërmimin e vendit.

Në kohën kur u përdorën këto mjete, Britania nuk ishte një ishull, por pjesë e kontinentit evropian. Kjo i lejoi banorët e zonës, të cilët do të kishin jetuar si gjuetarë, të lëviznin rreth një peizazhi shumë më të madh se bregdeti aktual i Kentit, i cili është afër vendit arkeologjik në Fordëich ku u gjetën mjetet, afër Canterbury.

Mjetet do të ishin përdorur nga një paraardhës i neandertalëve, i njohur si Homo Heidelbergensis, i cili hante një gamë të gjerë bimësh dhe kafshësh. Shumica e 330 mjeteve të zbuluara deri më tani, do të ishin përdorur për të prerë kafshët.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kjo sugjeron që komuniteti nuk ishte vetëm një grup pionier që mbijetoi në skajet e Evropës, por ai që lulëzoi në zonë, sipas hulumtimit të botuar në revistën Royal Society Open Science.

Studiuesit besojnë se popullatat evropiane të Homo heidelbergensis evoluan në neandertalë, një grup njerëzish të hershëm që jetuan për 350 mijë vjet përpara se të zhdukeshin rreth 40 mijë vjet më parë. Një popullsi e veçantë e Homo Heidelbergensis në Afrikë, mendohet të ketë evoluar në Homo sapiens.

Këtu tregohet rindërtimi i një artisti se si veglat e dorës mund të jenë përdorur nga njerëzit e hershëm.

Njerëzit e hershëm dihet se kanë qenë të pranishëm në Britani që nga 840 mijë dhe potencialisht 950 mijë vjet më parë, por këto vizita të hershme ishin të shpejta. Një koleksion gjurmësh në Happisburgh në Norfolk, aktualisht përfaqëson dëshminë më të vjetër të homininëve që pushtojnë Britaninë.

Periudhat e ftohta të akullnajave në mënyrë të përsëritur i dëbuan popullsinë nga Evropa veriore dhe deri më tani kishte vetëm prova të kufizuara të njerëzve, që banonin në Britani gjatë periudhës së ngrohtë midis 560 mijëdhe 620 mijë vjet më parë, vuri në dukje studimi.

Vendi në Kent ishte “neglizhuar për më shumë se 90 vjet”, sipas studimit.

“Ka mbetur shumë për të zbuluar rreth këtyre popullsive. Në veçanti, ne shpresojmë në gërmimet e ardhshme për të gjetur mbetje skeletore të individëve, që prodhuan këto vegla guri, pasi këto janë shumë të rralla në Britani”, tha Matthew Skinner, një paleoantropolog nga Universiteti i Kentit, i cili ndihmoi në udhëheqjen e gërmimit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here