Rezistenca ndaj antibiotikëve do të thotë që një lloj specifik bakterial nuk mund të trajtohet nga një antibiotik specifik. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se rreth 2.8 milionë njerëz zhvillojnë infeksione rezistente ndaj antibiotikëve çdo vit, duke rezultuar në më shumë se 35.000 vdekje

Antibiotikët janë jetik për kujdesin shëndetësor. Ato kanë shpëtuar jetë të panumërta që kur u prezantuan rreth 80 vjet më parë. Por disa infeksione bakteriale që atëherë kanë zhvilluar rezistencë ndaj antibiotikëve. Rezistenca ndaj antibiotikëve do të thotë që një lloj specifik bakterial nuk mund të trajtohet nga një antibiotik specifik. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se rreth 2.8 milionë njerëz zhvillojnë infeksione rezistente ndaj antibiotikëve çdo vit, duke rezultuar në më shumë se 35.000 vdekje.

SI FUNKSIONOJNË ANTIBIOTIKËT KUNDËR BAKTEREVE? Antibiotikët janë toksikë për disa lloje bakteresh dhe janë në gjendje të ndalojnë bakteret që të funksionojnë normalisht. Kjo bën që bakteret ose të vdesin ose të mos jenë në gjendje të shumohen. Kur bakteret vdesin ose ndalojnë shumëfishimin, është shumë më e lehtë për sistemin imunitar të luftojë infeksionin. Disa lloje të antibiotikëve janë efektivë kundër një game të gjerë bakteresh. Këta quhen antibiotikë me spektër të gjerë. Për shembull, amoksicilina është një antibiotik i zakonshëm premium që përshkruhet për një sërë infeksionesh bakteriale. Antibiotikët e tjerë veprojnë vetëm në disa lloje bakteresh. Këta njihen si antibiotikë me spektër të ngushtë. Penicilina është një shembull i njohur zakonisht i një antibiotiku me spektër të ngushtë.Advertisements

SI BËHEN BAKTERET REZISTENTE NDAJ ANTIBIOTIKËVE ME KALIMIN E KOHËS? Bakteret janë organizma të gjallë. Ato mund të ndryshojnë dhe të evoluojnë për të mbrojtur veten nga antibiotikët. Rezistenca ndodh kur bakteret bien në kontakt me antibiotikët dhe mbijetojnë. Mutacionet në gjenet e tyre lejojnë që disa baktere t’u mbijetojnë këtyre antibiotikëve dhe ata i kalojnë këto gjene tek pasardhësit e tyre. Kështu formohen shtamet e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve. Bakteret mund të zhvillojnë disa mekanizma të ndryshëm mbrojtës kundër antibiotikëve. Për shembull, mutacionet e gjeneve mund të lejojnë bakteret të: injorojnë antibiotikun, bllokojnë antibiotikun, largojnë  antibiotikun, ndryshojnë veprimin e antibiotikut, si dhe shkatërrojnë antibiotikun.

Antibiotikët kanë qenë në përdorim të gjerë gjatë disa dekadave të fundit. Kjo do të thotë se shumë infeksione bakteriale janë ekspozuar ndaj antibiotikëve të shumtë. Ky ekspozim kishte çuar në shtame antibiotike të disa infeksioneve të zakonshme bakteriale. Këto shtame janë veçanërisht të zakonshme në spitale dhe mjedise të tjera që trajtojnë ose ekspozohen ndaj një numri të madh njerëzish me infeksione bakteriale.

SA KOHË DUHET QË BAKTERET TË BËHEN REZISTENTE? Llojet dhe shtamet e ndryshme të baktereve sillen ndryshe. Dhe antibiotiku i saktë ndikon në kohëzgjatjen e rezistencës ndaj antibiotikëve. Por disa studime kanë treguar se bakteret mund të fillojnë të zhvillojnë rezistencë ndaj antibiotikëve që në 11 ditë.

SI TË SHMANGNI REZISTENCËN NDAJ ANTIBIOTIKËVE? Megjithëse rezistenca ndaj antibiotikëve i referohet baktereve dhe trupit, ka ende hapa që mund të ndërmerrni për të shmangur kontributin në të. Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni është të mbani mend se jo çdo infeksion duhet të trajtohet me antibiotikë. Për shembull, infeksionet si gripi dhe ftohja shkaktohen nga viruset, jo nga bakteret, dhe ju nuk duhet të merrni një antibiotik për to.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here