Shumë nuk mund ta kuptojnë pse praktikisht festohet një festë e festuar nga kishat Ortodokse dhe Katolike ditë të ndryshme… Me rritjen e krishterimit, Pashkët festoheshin pothuajse çdo javë. Në shekullin e 2-të, u vendos që kremtimi të bëhej një ngjarje vjetore. Pashkët u festuan menjëherë së bashku me Pashkën, por më vonë filluan të festohen një javë më vonë, të Dielën. Në vitin 325, u vendos që të festohej Pashkët çdo vit. Nëse Pashka përkonte me Pashkën Hebraike, riplanifikojeni kremtimin. Data u përcaktua në varësi të hënës së plotë. Pas 128 vjetësh, hënat e plota u zhvendosën, kështu që Pashkët Katolike dhe Ortodokse filluan të festohen në ditë të ndryshme. Në shekullin e 16-të, pati një përpjekje nga Papa Gregori i Trembëdhjetë për të futur një kalendar të ri, si dhe Pashkën Gregoriane, por Patriarku i Konstandinopojës urdhëroi që të gjithë duke respektuar kalendarin e ri të konsideroheshin apostatë, duke lënë datën e vjetër të festimit. Sot, Pashkët Katolike dhe Ortodokse festohen në ditë të ndryshme, shumë rrallë bien në të njëjtin numër. Kjo ndodhi vetëm disa herë: në 1, 4, 7, 10, 11 dhe 14 pas mijëvjeçarit (2000).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here