Greqia e re moderne, e krijuar më 3 shkurt 1830 në bazë të Protokollit të Pavarësisë, kishte nevojë për identitetin e saj pasi ishte nën sundimin osman për rreth 400 vjet. Si i tillë, çifti mbretëror i sapoemëruar me origjinë gjermane – Mbreti Otto dhe Mbretëresha Amalia – pranuan detyrën e ndërlikuar për të mbretëruar mbi shtetin e porsakrijuar me ëndje, kur mbërritën në kryeqytetin grek, të veshur me kostume tradicionale gjetën një popullsi që në masë të gjerë komunikonin mes tyre në shqip. Mbreti filloi të mbante me krenari fustanellën, në respekt të shtetasve të tij të rinj, ndërsa mbretëresha një fustan popullor romantik, e ndikuar nga Katerina, e bija e Marko Boçarit, e cila ishte në shërbim të saj. Veshja në fjalë mori edhe emrin e saj pra Amalia. Për ta, krijimi i një veshjeje kombëtare ishte i nevojshëm për të siguruar dhe krijuar një identitet të unifikuar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here