6.1 C
Pristina
Monday, May 16, 2022
Home KËSHILLA Nuk është një film fantastiko-shkencor por një realitet/ Nuk do të ketë...

Nuk është një film fantastiko-shkencor por një realitet/ Nuk do të ketë më as patate e as domate, kjo është bima që do të bëjë revolucion në bujqësi

Edhe pse duket sikur janë shkëputur nga ndonjë film fantastiko-shkencor, bimët gjysmë patate gjysmë domate mund të ndihmojnë në plotësimin e kërkesës botërore për ushqim.

Pomatet –të rritura për herë të parë në Gjermani, mund të përmirësojnë efikasitetin e prodhimit të ushqimit pa ndikuar në cilësinë e të korrurave.

Edhe pse mund të duken shumë ndryshe nga njëra tjera, patatet dhe domatet i përkasin të njëjtës familje, ndaj edhe mund të rriten si e njëjta bimë ose në të njëjtin trup. Sipër tokës ato prodhojnë kokrra domatesh, ndërsa nëntokë, patate.

Kjo praktikë është përdorur nga kopshtarët që në lashtësi, ama bashkimi i këtyre dy zarzavateve me kërcell të butë është një zbulim tërësisht i ri.about:blank

Metodat e shartimit përdoren edhe për të krijuar pemë që njihen si “sallatë frutash”, ku fruta të të njëjtës familje mund të rritën në të njëjtin trung – për shembull pjeshkë, kajsi dhe kumbull në po të njëjtën pemë apo limon, mandarinë, portokall, qitro në një tjetër.

Këto bimë hibride mund t’i bëjnë të korrurat më efikase, duke maksimizuar prodhimin – një sasi më e madhe ushqimi mund të rritet në një hapësirë më të vogël, përfshi ballkonet apo çatitë.about:blank

Dobitë e këtyre teknikave të reja mund të jenë pozitive edhe për vende si Kenia, popullsia e të cilave po rritet me hapa galopante. Një rendiment më i lartë në prodhimin e ushqimit mund të ndihmojë probleme të lidhura me mungesën e ujit, thatësirat apo sëmundjet e ndryshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

I biri i Luigjit të 8-të dhe përjetësimi i një “Mbretërie Shqiptare”

Pothuajse të gjitha territoret në Ballkanin Jugperëndimor u bënë katolike në gjysmën e dytë të shekullit të katërmbëdhjetë. Ka...

Një në tre fëmijë probleme me shikimin

Okulistja: Teknologjia po dëmton rëndë sytë e fëmijëve, rritje të problemeve sidomos te fëmijët 1-5 vjeç Problemet e shikimit...

Edhe Google me orë inteligjente

Google prezantoi këtë javë produktet më të reja, telefonin inteligjent Pixel 7, Pixel Watch dhe Pixel Buds Pro. Prezantimi u bë në...

Imazhi i parë i një sistemi tjetër diellor

Kjo është hera e parë që astronomët kanë vëzhguar drejtpërdrejtë më shumë se një planet që rrotullohet rreth një ylli të ngjashëm...

Recent Comments