Categories: KAFSHËT

Ujku vs Qeni në një testim të intelegjencës së tyre (Video)

Studiuesja Zsofia Veranji ka bërë një testim interesant për ta matur intelegjencën e ujkut dhe të qenit dhe ka krahasuar dallimin e intelegjencës  në mes tyre. /InforCulture.info

Ajo ka marrë dy copa djathi duke i vendosur në një pllakë ku njërën prej tyre e ka lidhur me një litar ndërsa copën tjetër të djathit nuk e ka lidhur. Ky eksperimet i thjeshtë fillon së pari duke i provuar qentë. Pllaka me dy copa djathi dhe dy liatre, njëri i lidhur me copën e djathit ndersa tjetri ju vendoset afër rrethojës. Qeni e fut shputën e tij nën telat e rrethojës dhe e tërhek litarin me copë djathi. Mirëpo kur studiuesja i’a ndryshon vendin litarëve me copa djathi në pllakë, qeni nuk arrin ta dallojë se cilin litar të tërheq për ta ngrënë edhe një copë djath. Kështu ndodhë edhe me qënt e tjerë.

Ndërsa ujku tregohet shumë më i skuksesshëm  në këtë eksperiment. Ujku arrinë që në të gjitha rastet të dallojë se cili litar është i lidhur me copën e djathit. E njejta ndodhë edhe me ujqit tjerë të testuar. /InforCulture.info

Video: BBC Earth Lab

InFor. Culture

Recent Posts

Ushqimet që ndalojnë gërhitjen

Gërhitja është një problem që prek shumë njerëz në mbarë botën. Zhurma e bezdisshme e…

14 hours ago

Çfarë ishin konkurset blegtorale që u zhvilluan në Shqipëri nga 1929 deri në 1936 (FOTOT)

Konkurset blegtorale janë zhvilluar në Shqipëri për herë të parë në vitin 1929 në Tiranë…

14 hours ago

Si të përmirësoni lidhjen Wi-Fi në shtëpi dhe të keni internet më të shpejtë

Ndërsa koronavirusi vazhdon të përhapet, shumë njerëz e gjejnë veten duke punuar ose studiuar nga…

15 hours ago

A duhen përdorur antibiotikët kur jeni me grip?

Një nga sfidat më të mëdha të shëndetit global është përdorimi pa kriter i antibiotikëve.…

16 hours ago

Daisugi, teknikë e lashtë japoneze e mbjelljes “pemë mbi pemë”

Japonia është një vend intrigues (veçanërisht për një të huaj) që nuk pushon së mahnituri…

16 hours ago

Rigjeneroni flokët tuaj me uthull molle, limon dhe birrë

Flokët mund të dobësohen dhe të fillojnë të bien për shumë arsye, duke filluar nga…

16 hours ago